Nieuws

18 mei onderzoek Bechterew

18 mei onderzoek Bechterew

Veel medicijnen worden door patiënten jaar na jaar bijna onnadenkend ingenomen. Dat geldt ook voor Bechterew-patiënten. In een onderzoek heeft men jarenlang 600 AS-patiënten (Bechterew) geëvalueerd. Onlangs is een onderzoek afgerond naar doel en effect van TNF-Alfaremmende geneesmiddelen. Men wilde meer inzicht krijgen in de dagelijkse klinische effecten en het bot-metabolisme. Op 18 mei hebben Dr. Fiona Maas en Suzanne Katenbarg er over verteld.

 

Tijdens de avond werd specifiek ingegaan op onderzoek naar het effect van langdurige behandeling met TNF-a blokkende geneesmiddelen op de botaanmaak bij patiënten met de ziekte van Bechterew.

Voorzitter Wiebrand Vroom vertelde in zijn openingswoord dat de ziekte van Bechterew genoemd is naar een Russische arts genaamd Bechterew.

Mevrouw Suzanne Katenbarg, verpleegkundig specialist bij het UMCG, en mevrouw Drs. Fiona Maas, onderzoeker bij MCL en UMCG, hebben uitgebreid verteld over de onderzoeken die reeds jarenlang aan de gang zijn bij 600 patiënten met de ziekte van Bechterew, in het buitenland beter bekend als axiale spondyloarthritis SpA.

In het onderzoek is de groep verdeeld over patiënten die gebruik maken van TNF-a blokkende geneesmiddelen (biologicals) en patiënten die gebruik maken van NSAID’s (pijn- en ontstekkingsremmers). Lees meer over de soorten medicijnen bij Nieuws, onder het kopje 'Nieuws over medicijnen'.

Het onderzoek noemt men GLAS Cohort Groningen. De patiënten komen gemiddeld één maal per drie maanden naar het Bechterew spreekuur, waar mevrouw Katenbarg met hen o.a. verschillende vragenlijsten bespreekt en ingaat op de persoonlijke behandeling.

 

Drs. Maas toonde een paar uitslagen van de onderzoeken tot nu toe. Zo vertelde zij bijvoorbeeld dat patiënten die starten met de TNF-a blokkende middelen na een korte periode al minder pijn ervaren. Wel gaf zij aan dat de uitslagen die zij toonde gemiddelden zijn en dat het per persoon verschilt wat de impact is van de medicijnen.

De dames raadden iedereen met de ziekte van Bechterew aan zich aan te melden bij www.bechterewmonitor.nl. Op deze site kunt u zelf de formulieren BASDAI en BASFI invullen en zo het verloop van de ziekteactiviteit, zoals pijn en vermoeidheid, bekijken over een langere periode.

Het was een goede en leerzame avond waarin veel vragen van leden en gasten werden beantwoord.

Gepubliceerd op woensdag 27 mei 2015

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'