Nieuws

Vergoeding kniedistractie dichterbij

Vergoeding kniedistractie dichterbij

ReumaNederland geeft al jarenlang geld aan het veelbelovende onderzoek naar kniedistractie bij mensen met artrose. Kniedistractie is een behandeling bij ernstige knieartrose voor mensen die jonger zijn dan 65 jaar. Tot nu toe wordt deze behandeling nog niet vergoed. Maar er is goed nieuws: binnenkort start namelijk een groot onderzoek naar de werkzaamheid van de kniedistractie. Als de werkzaamheid met dit onderzoek kan worden aangetoond, is vergoeding door de zorgverzekeraars een stap dichterbij.

Dit onderzoek wordt betaald met de Veelbelovende Zorg subsidie van 6,7 miljoen euro van het Zorginstituut Nederland (ZiN) en ZonMw. Het UMC Utrecht zal het onderzoek gaan coördineren. Het onderzoek begint naar verwachting in november 2021 en zal 4 jaar gaan duren.

 

Kan een kniedistractie een knieprothese jaren uitstellen?
Mensen met knieartrose hebben last van pijn en moeite met bewegen. Dit heeft veel impact op hun dagelijkse leven. Bij ernstige klachten is nu alleen nog een knieprothese de oplossing. Maar als je voor je 65e een knieprothese krijgt, zijn de resultaten minder goed dan wanneer je die prothese op oudere leeftijd krijgt. Daarbij is er een grote kans dat je meer operaties nodig hebt, die vaak ingewikkeld zijn en een minder goed resultaat geven.

Kniedistractie, waarbij het eigen gewricht gespaard blijft, lijkt een slimme, goed werkende behandelmogelijkheid. Je kan daarmee ook het plaatsen van een knieprothese naar verwachting jaren uitstellen. Het onderzoek dat eind dit jaar van start gaat, zal de resultaten van een kniedistractie vergelijken met het plaatsen van een prothese. Vijftien Nederlandse ziekenhuizen doen eraan mee, onder leiding van het UMC Utrecht. En er zullen 1200 mensen met ernstige knieartrose aan gaan meedoen. Met een loting wordt bepaald wie een kniedistractie krijgt of een prothese. Na de operatie word de deelnemer nog twee jaar gevolgd om de resultaten van de ingreep voor de middellange termijn te bekijken. De onderzoekers willen de langetermijnresultaten onderzoeken door het bestuderen van eerder verzamelde gegevens.

 

Paco Welsing, onderzoeksleider in het UMC Utrecht: “We verwachten dat de uitkomsten van een kniedisctractie op de middellange termijn vergelijkbaar zijn met die van een knieprothese. Op de lange termijn verwachten we dat de kniedistractie betere uitkomsten geeft. Want je behoudt je eigen gewricht tot een leeftijd waarop je wel een prothese nodig hebt. En die kan dan weer levenslang meegaan. Extra hoopvol: misschien bestaat de kans dat we door kniedistractie een uiteindelijke knieprothese helemaal kunnen voorkomen.

Een eerder, kleiner, onderzoek wees al uit dat de behandeling met kniedistractie voor mensen jonger dan 65 jaar een veelbelovende behandeling is.  Maar de behandeling is op dit moment nog onvoldoende onderbouwd om het vergoed te laten krijgen. Zonder vergoeding uit het basispakket sterft zo’n behandeling een stille dood. Dat zou zonde zijn. Met de subsidie van ZiN en ZonMw kunnen we nu heel goed en degelijk onderzoek doen. En daarmee aantonen dat een kniedistractie voor deze groep mensen jonger dan 65 jaar écht tot goede zorg behoort en mogelijk zelfs kosten bespaart”.

 

Corné Baatenburg de Jong, Adjunct-directeur ReumaNederland: “Als ReumaNederland werken we hard aan nieuwe behandelingen voor mensen met artrose. Na onze jarenlange investering in het onderzoek naar de kniedistractie, zijn we blij dat het ZiN en ZonMW het met deze subsidie mogelijk maken om de werkzaamheid op grote schaal te onderzoeken. We kijken uit naar de resultaten van het onderzoek. En we hopen dat die aantonen dat de kniedistractie echt een oplossing biedt voor mensen onder de 65 jaar met ernstige knieartrose.”

Gepubliceerd op donderdag 23 december 2021

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'

<h1>rpvnopurk.nl sitemap:</h1> <a href="https://www.rpvnopurk.nl/home">home</a><br /> <a href="https://www.rpvnopurk.nl/informatie">Informatie</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/historie">Historie</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/verenigingsblad">Verenigingsblad</a><br /> <a href="https://www.rpvnopurk.nl/fotoalbums_1431_1431">Fotoalbums</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2023">2023</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2022">2022</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2021">2021</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2020">2020</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2019">2019</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2018">2018</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2017">2017</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2016">2016</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2015">2015</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2014_1458">2014</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/2013_1453">2013</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/album-2012">2012</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/album-2011">2011</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/album-2010">2010</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/album-2009">2009</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/album-2008">2008</a><br /> <a href="https://www.rpvnopurk.nl/links">Links</a><br /> <a href="https://www.rpvnopurk.nl/contact">Contact</a><br /> -<a href="https://www.rpvnopurk.nl/privacy">Privacy</a><br /> <a href="https://www.rpvnopurk.nl/agenda">Agenda</a><br /> <a href="https://www.rpvnopurk.nl/nieuws"><b>Nieuws</b></a><br />