Nieuws

Als veel wegvalt

Als veel wegvalt

Tja, als er tijd vrij komt, omdat activiteiten wegvallen, kun je je laten verleiden tot andere bezigheden. Iemand vroeg: waarom begin je niet aan je levensverhaal, je hebt er nu tijd voor. ‘Of m’n laatste minuut er aan zit te komen’, dacht ik toen. Hopelijk niet en daar wil ik op deze bescheiden leeftijd ook nog niet vanuit gaan. Hoewel ……. Dat het virus meer impact heeft dan we zouden willen, moge duidelijk zijn.

Te denken geeft wel dat andere ziektes hierdoor ietwat naar de achtergrond gedrukt worden. Chemo, bestralingen en vele andere ingrepen moeten plaatsmaken. Bedden moeten anders gebruikt worden, medicijnen zijn nog slechter leverbaar. Vele andere behandelingen worden vooruitgeschoven. De zorg, in de breedste zin van het woord, staat onder druk en draait overuren. Petje af voor alle gewone en extra inzet.

Ik weet van nabij dat er kei- en keihard gewerkt wordt aan ontwikkeling van virusbestrijders en andere medicijnen. Onze oudste dochter, werkzaam (onder supervisie van het R.I.V.M.), bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (C.B.G.) draait overuren en valt ook onder de ‘moet doorwerken’-groep. Nu is het vaak zo, dat bij sterk wijzigende situaties een nieuwe vorm van werken en bedenken van oplossingen aan de orde komt. De spreuk: ‘kan het niet rechtsom dan maar linksom’ dwingt ons daar gewoon toe. De druk op de creativiteit wordt groter, de druk om een heel andere invalshoek / denkrichting te realiseren geeft daardoor ook weer (vaak ludieke) oplossingen.

 

Denk even terug, met z’n allen in Nederland applaudisseren om 19.00 uur, voor de zorg, landelijk, een handjeklapfestijn van grote waarde. Een fysieke optocht van politie, brandweer en andere diensten voor het personeel van het grote Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Dichterbij, al drie weken geleden, lag bij ons in de postbus van de Kroonstate een kwart  A4’tje met de toewensing: (van twee zeer jonge dames): sterkte gewenst door Amelia en Jasmijn met het Coronavirus. Met hartjes erop. Kinderen die dat gewoon doen, kleine dingen, waardevol. Gisteravond luidden de klokken weer een kwartier, dank betuigen. We mogen, zover ik weet, in de polder en op Urk nog niet spreken over een coronagolf, maar het is ook nog niet aan het einde. De nieuwe maatregelen van afgelopen dinsdag zijn duidelijk voor iedereen. Preventie is de redding.

 

Algemeen directeur van ReumaNederland, Jan-Willem Förch, schreef in hun laatst verzonden nieuwsbrief: “Op basis van de recente maatregelen van het kabinet konden we niet anders dan besluiten om de collecte niet te lopen. Het scheelt een drie miljoen euro aan inkomsten."

Geld wat voor onderzoeken en RPV’s wordt gebruikt. Dat is echt iets om over na te denken!!

TIP:  Ga naar de site van ReumaNederland, die kunt u aanklikken op onze site www.rpvnopurk.nl. Hij staat boordevol nieuws en informatie voor mensen met reuma en corona-gerelateerde feiten. Wat wij zeker bij ReumaNederland onder de aandacht willen brengen is de waarde van het lotgenotencontact. Eigenlijk hoeft dat misschien niet meer, want het gemis van contact met lotgenoten, of het nu met Reuma of met het coronavirus is, doet er niet veel toe. Het blijkt momenteel gezien de vele acties en reacties overduidelijk waar de mens behoefte aan heeft.

Velen delen appjes met de I-phone, doen een belletje met of zonder beeld erbij. Als oudere treed je spelenderwijs binnen in de nieuwe verbindingswereld, klaar voor de toekomst …..., 

 

Nog even hardop memoreren dat de bijeenkomsten van april en mei niet doorgaan, bekend.

Waar ik wel al naar uit kan zien, is de start in september (28) met Dr. Mechiel Korte.

Dr. Korte houdt zich bij de Universiteit Utrecht onder andere bezig met dierenwelzijn en de hersenmechanismen betrokken bij angst, depressie en vermoeidheid en vond daarin de aanleiding voor een onderzoek. Korte: “Een a.i.o.’er van mij ontdekte een verband tussen een acute ontsteking en een eiwitje, waardoor haar proefdieren zich anders gingen gedragen”.

Aanstelleritus!? Wij zijn natuurlijk ook maar gewoon zoogmensen, toch? Een aantal van ons hoorde hem. Iemand met kennis van zaken, en met reuma.

Dit wilde ik even met jullie delen met ‘de eerste nieuwsbrief in coronatijd’.  

 

Sterkte en groet van uw voorzitter,                                                                  Wiebrand  Vroom

Gepubliceerd op donderdag 2 april 2020

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'