Nieuws

Onderzoek naar jeugdreuma

Onderzoek naar jeugdreuma

De afweercellen van kinderen met jeugdreuma maken te veel ontstekingseiwitten aan. Dit heeft veel pijn tot gevolg. Onderzoeker en celbioloog dr. Jorg van Loosdregt van UMC Utrecht doet hier onderzoek naar. De onderzoeker wil begrijpen waarom het lichaam onnodig veel ontstekingseiwitten aanmaakt en doet daarom onderzoek op celniveau.

Jorg van Loosdregt heeft ontdekt dat de super-enhancers in het DNA van kinderen met jeugdreuma niet goed werken. Super-enhancers zijn de volumeknopjes die regelen hoeveel eiwitten er worden aangemaakt. Van Loosdregt legt het als volgt uit: 'Als je bijvoorbeeld bruine ogen hebt, is dat in al je DNA-cellen vastgelegd. Maar het volumeknopje van het bruine ogen-gen staat in je tenen op 'laag', want het is daar niet nodig. Het volumeknopje staat in je ogen op 'hoog', want daar is het wel relevant. Dat werkt ook zo bij afweercellen. Bij iemand met jeugdreuma staan in bepaalde afweercellen specifieke volumeknopjes continu op 'hoog', die daardoor ontstekingseiwitten aanmaken terwijl dat niet nodig is. Ons onderzoek is er dus op gericht om een behandeling te vinden om die volumenknopjes op de 'slechte' afweercellen weer op normaal niveau te krijgen en te houden. Zodat ze weer rustig reageren in plaats van zo agressief als ze nu doen.'

 

In een eerder onderzoek dat in 2015 startte, hebben onderzoekers kunnen bewijzen dat de uit balans zijnde super-enhancers in 'slechte' afweercellen bijdragen aan jeugdreuma. De onderzoekers werken samen met bedrijven die moleculen maken die de super-enhancers op de 'slechte' afweercellen kunnen dempen of resetten. In het laboratorium werkt dit al. Dit is hoopgevend voor de genezing van jeugdreuma en andere auto-imuunziekten, zoals RA of diabetes. Er is nog veel vervolgonderzoek nodig voordat kinderen en volwassenen daadwerkelijk met deze methode geholpen kunnen worden.

 

Bron: Nieuwsbrief RondReuma nummer 3 2018

Gepubliceerd op woensdag 20 juni 2018

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'