Nieuws

Inspiratie voor een gezonder leven

Inspiratie voor een gezonder leven

Wist U dit… We worden het gemiddeld zo’n 2x in het jaar: verkouden. En dan weet je het wel: je snottert, proest en voelt je als een slappe vaatdoek. Elke keer weer. Maar wist u dit ook over verkoudheidsvirussen?

 

1. Dat kinderen wel 8x per jaar verkouden kunnen worden en 60-plussers hooguit 1x?
Bij kinderen is het immuunsysteem nog niet zo goed ontwikkeld als bij volwassenen. Hoe ouder we worden, hoe minder vaak we gemiddeld verkouden zijn.

 

2. Dat verkoudheid in de zomer vaak een ander virus is dan die in de winter?
Rhinovirussen zijn de meest voorkomende virussen die verkoudheid veroorzaken. Deze virussen zijn in de zomer en het vroege najaar het meest actief. In de winter en het vroege voorjaar zorgen de coronavirussen het meest voor verkoudheidsziekten.

 

3. Dat u de deksel naar beneden moet doen voordat u doortrekt?
Als u doortrekt, katapulteert u bacteriën en virussen makkelijk in een straal van maar liefst 2 meter door het kleine kamertje of de badkamer. Het beste is daarom om de deksel naar beneden te doen voordat u doortrekt. Zet daarom ook uw tandenborstel niet te dicht bij het toilet om deze reden.

 

4. Dat virussen wel 48 uur lang kunnen leven op een deurkruk?
Virussen leven niet alleen in het lichaam. Ze kunnen ook op oppervlakten overleven. Wel tot 48 uur. Op harde oppervlakten leven virussen het langst, denk hierbij aan deurkrukken, telefoons, toetsenborden, trapleuningen en een koffiekopje. Op zachte oppervlakten leven virussen minder lang, rond de 10 uur. Dit zijn bijvoorbeeld beddengoed, kleding en de stoffen bank. Was daarom uw handen geregeld en maak uw toetsenbord, telefoon en oppervlakten in huis geregeld schoon.

 

5. Dat u steeds een ander virus heeft als u meerdere keren verkouden bent in het jaar?
De grootste veroorzakers van verkoudheid zijn rhinovirussen en coronavirussen. En van die soorten bestaan er honderden varianten. Deze virussen muteren erg snel, waardoor iemand maar voor een korte tijd immuun kan blijven voor een volgende besmetting. Zo’n nieuw virus is snel opgepakt, aangezien verkoudheidsvirussen zich makkelijk laten verspreiden via vochtdruppeltjes in uitgeademde lucht. Wanneer mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (openbaar vervoer, kantoren, kinderdagverblijven) kan het virus goed zijn slag slaan.

 

Uit: Dr. Vogel vertelt

Gepubliceerd op dinsdag 3 januari 2017

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'