Nieuws

Nieuwe naam voor ziekte van Bechterew

Nieuwe naam voor ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew heeft de nieuwe naam 'axiale spondyloartritis' gekregen. In de praktijk bleek dat het zo'n 5 tot 10 jaar duurde voordat de diagnose Bechterew gesteld kan worden. Onlangs is gebleken dat MRI-apparatuur typische Bechterewklachten kan aantonen.

De overkoepelende titel voor Bechterew en aanverwante ziekten is spondyloartritis en duidt op ontstekingen aan de gewrichten van de wervelkolom. Er wordt onderscheid gemaakt tussen axiale en perifere spondyloartritis. Bij de axiale vorm zijn de meeste klachten in de rug te vinden. Hieronder valt de ziekte van Bechterew. Bij perifere spondyloartritis is de wervelkolom ontstoken, maar daarnaast zijn er gewrichtsontstekingen op andere plaatsen in het lichaam aanwezig. Artritis sporiatica en reactieve artritis vallen hieronder. 

Axiale spondyloartritis kent 2 vormen: radiografisch en niet-radiografisch. Op röntgenfoto's zijn wel of geen afwijkingen te zien. Bechterewachtige klachten zonder röntgenafwijkingen komen zo eerder in beeld waardoor sneller een behandeling gestart kan worden. Het kan tevens de basis zijn voor onderzoek naar vroege vormen van Bechterew.

Om te bepalen of iemand met rugklachten Bechterew heeft, zal de arts zich niet alleen baseren op het verhaal van die persoon en de MRI-scan, maar ook op bloedwaarden en het voorkomen van de ziekte in de familie. Voor de duidelijkheid: met deze gegevens kan alleen bepaald worden of er kans is op de ziekte. Er is pas echte zekerheid wanneer röntgenfoto's vergroeiiingen laten zien.

Gepubliceerd op dinsdag 14 juni 2016

'We houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes'